3D SZÍV VIZSGÁLAT

            
 
A maga nemében egyedülálló vizsgálat. A napi élet idegeskedései során sokszor érzünk a szívünk tájékán szorítást, testünk remeg, erősen verejtékezhetünk. Ezek a tünetek azt jelentik, hogy szervezetünk erőteljesen reagál a környezeti hatásokra. A szívet, mint központi szervünket a legérzékenyebben érintő probléma a stressz. A szív ingerületképző-, és vezető rendszere az autonóm, vegetatív idegrendszer hatásaként reagál érzékenyen a szervezetet érő belső és külső stressz-hatásokra. Ezek a hatások a hőmérsékletváltozástól kezdve az érzelmi izgalmakig mind-mind befolyásolják a szív ingerképzését és vezetését, ugyanakkor szorosan kapcsolódnak a szívmunka hatásfokához.
Az akarattól független, un. autonóm idegrendszer két irányban képes hatást gyakorolni a szívre.
Az un. paraszimpatikus hatás igyekszik a szívet „féken” tartani, azt visszafogni, a szapora szívműködést csökkenteni. Ezzel az erekben áramló vér mennyiségét képes fokozni, javítva a koszorúerek által ellátott területek oxigenizációját.
Amennyiben azonban a szimpatikus hatás válik jelentősebbé, pl. idegesség, felindulás, vagy fáradtság, túlzott alkohol- és koffeintartalmú ital fogyasztása következtében, akkor ez a fékező hatás megszűnik, a szív felpörgetett motorként rohan, a gyors összehúzódások gyengítik a koszorúerek vérellátását, mellkasi nyomás és fájdalomérzet is jelentkezhetnek.
A modern technológiának köszönhetően a szív és érrendszeri stressz gyorsan és könnyen mérhető.
   
 
A VIPORT készülékkel lehetséges, hogy EKG alapú méréseket készítsünk magunkon otthon, akár útközben is. A VIPORT egy kézi, elemmel működő orvosi műszer, ami hozzásegít ahhoz, hogy könnyen, idejekorán felismerjük a különböző rizikó faktorokat.
A VIPORT kiértékelésének bázisa a szívfrekvencia variabilitás (HRV) paraméterein alapszik, amit egy EKG jelfolyam felvétele és kiértékelése biztosít, ez alapján számolja ki a cardio stressz indexet (CSI). Az adatok alapul szolgálhatnak egy digitális többcsatornás EKG mérés számára is.
Az EKG jeleket a VIPORT a hátoldalára helyezett 3 elektródán keresztül vételezi, a standard elvezetés alapján. A mérést a mellkas felső részén balra, a szívhez közel, szorosan a szívre szorítva végezhetjük el. A VIPORT -nak könnyen kezelhető háromszög formája van, annak érdekében, hogy különböző helyzetben könnyen kezelhető legyen az eszköz.
 
 
Ahhoz, hogy a kiértékelést megkapjuk, helyezzük a VIPORT -ot a mellkas falára, és tartsuk abban a pozícióban 2 percig. A kiértékelés megkezdéséhez egyszerűen nyomjunk meg egy gombot a készüléken. Hangjelzés jelzi a felvétel végét. Mialatt a VIPORT az EKG felvételt készíti, eközben elemzi a bejövő EKG jeleket, használja a matematikai algoritmusokat, amelyek nemcsak a kiválasztott morfológiai feltételeket (QRS) elemzi a felvett jelfolyamból, hanem a különböző szívfrekvencia variabilitás paramétereket is, vagyis a páciens egyes szívütéseinek variációs távolságát.
 
Ha a mérés elkészült, az eredmény a színes grafikus kijelzőn jelenik meg. 
Numerikusan jeleníti meg a stressz értéket (CSI) egy 0-100-as skálán, a szívfrekvencia egy perc alatt mért átlagát, a QRS komplexus időtartamát millisecundumban, a szívfrekvencia variabilitás (SDNN) elváltozásainak mértékét, és feltünteti a lehetséges szívritmus zavart is.
                                      
 
 
A VIPORT lehetővé teszi orvostól függetlenül is a szív ingerületvezetésének rendszeres mérését, valamint a cardio stress index kimutatását. Ez azért célszerű, mivel a CSI (stressz érték) ugyanúgy mint például a vérnyomás is, különböző élethelyzetekben változhat. 
A változás mértéke a szabályzó rendszerünk működésének érzékeny nyomon követése, ennek lényegi megváltozása preventív (megelőző) információval bír.
A rendszeresen végrehajtott mérések által az értékek a folyamat közben összehasonlíthatók és a lehetséges trendek kimutathatók.
A VIPORT nem állit fel diagnózist és nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot. Alkalmazása mellett szabályos időközönként és minden esetleges betegségre utaló jel esetében szükséges az orvosi ellenőrzés.
A mindennapok munkájában ez a szívstressz mérés „így” néz ki. 
Dr. Kator Miklós, a Videoton NB. I-es csapatának orvosa a mérésről a következőket nyilatkozta lapunknak:
 
"Maga a mérés igen fontos, elsősorban a hirtelen szívhalál lehetőségének a kiszűrése miatt. A vizsgálat egy kétperces mérésből áll, a készülék felhelyezésével. A teszt során egyrészt felmérjük, hogy mennyire szabályosan ver a szív, vannak-e extra ütések illetve szabályos időközönként jön-e a szívpitvarból a kamrára az ingerület átterjedés. Másrészt a pitvarból a kamrára történő átvezetés ideje nyúlik-e vagy nem, vagyis mindig ugyanannyi ennek az ideje. Ha az átvezetési idő változik, az rizikó tényezőt jelent. Harmadrészt azt is figyeljük, hogy a szív mennyire terhelődik, mint „pumpa”, mennyire tudta magát kipihenni. 
 
A mérés egy „elektromos” vizsgálat. Leginkább az EKG-hoz hasonlít.
Ez egy funkcionális vizsgálat, mely a szív „pumpa” szerepét jobban ellenőrzi. 
Magának a mérésnek a faktorszáma önmagában nehezen értelmezhető. Ha a kapott értékszám 25 és 50 között van, az a normál tartományt jelzi, 25 alatt el kell gondolkodni, vagyis további elemzést igényel, hogy miért ilyen alacsony ez az érték. A 65-85 fölötti érték számokra jobban kell figyelni. Az ilyen értékeknél lehet extraütés, átvezetési időváltozás, stressz szituáció jelentkezés, kifáradás, stb. Ezeknél az értékeknél (65-85 felett) orvosi szempontból kell újravizsgálni a személyt. Ha az érték 80 felett van, akkor nyomatékosan meg kell vizsgálni az okokat!
A szív-stressz vizsgálatok kiegészítéseként kardiológiai kontroll, további EKG, szívultrahang vizsgálat szükséges. S ha ezek a vizsgálatok is jó értékeket mutatnak, akkor nyugodhatunk meg teljesen. 
A szív-stressz alakulását nagyban befolyásolja a játékos aktuális állapota (esetleges fáradtsága, túlterhelése, kialvatlansága, izgalmi adrenalin szituációja)
 
 
 
 
 
 

 

Elérhetőség

Medklinik Budapest VIII.kerület.(Módusz Irodaház)
Könyves Kálmán Körút 76.Fsz.
(Telefonos időpont foglalás szükséges!)

06-70-353-6192 medklinikteam@gmail.com